De Monitor: Uit deze 189 gemeenten (vorig jaar nog 83) komen meldingen binnen van scheuren en verzakkingen

KCAF heeft aan onderstaande artikel van Karen Geurtsen, redacteur KRO-NCRV De Monitor bijgedragen

“1 miljoen Nederlandse huizen dreigen te verzakken” kopten we vorig jaar groots bij onze uitzending over verzakte huizen. Sinds die tijd is het aantal meldingen van schade bij het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) fors toegenomen, vertelt de directeur als we hem bellen voor een update. Inmiddels heeft de stichting meldingen gekregen uit maar liefst 189 van de in totaal 355 gemeenten.

“Het is een olievlek die zich uitbreidt, zelfs naar gebieden waar je het niet verwacht.” Aan het woord is Dick de Jong, ingenieur en directeur van het KCAF. Hij maakt zich grote zorgen, helemaal nu de meldingen niet alleen meer uit de veengebieden komen, waarvan al bekend was dat de bodem er daalt, maar ook uit regio’s waarvan ze het niet verwachtten. De Jong: “We krijgen nu bijvoorbeeld ook meldingen uit de stroomgebieden van de Maas, de IJssel en de Rijn.”

Reden voor ons om het onderzoek Heel Holland Zakt weer op te pakken. Want: wat zijn de gevolgen van het uitbreiden van verzakkingen naar het oosten en zuiden van ons land? We pakken de bodemdalingskaart van Nederland er nog even bij en dat zijn inderdaad geen voor de hand liggende gebieden. Door de bodemdaling zouden vooral het noorden en westen van ons land in de problemen moeten komen.

Krimpende klei
De Jong heeft wel een verklaring voor de verzakkingen in het zuiden en oosten: ”De bodem daar is rivierklei en dat blijkt nu ook problemen op te leveren. Als het droog is gaat de klei krimpen en na een stortbui gaat het zwellen. Ongelijke zettingen, noemen we dat.” En door die ongelijke zettingen gaan de huizen die op die bodem staan bewegen.

Hieronder vind je de interactieve kaart van alle gemeenten waaruit het KCAF meldingen krijgt. We willen graag meer weten over de gevolgen van wat er in de bodem gebeurt: Woon jij in het oosten of zuiden van ons land, en kamp je met schade door de verzakkingen? Laat het ons weten!

Meer weten

2020-09-17T22:15:28+01:0022, juli, 2020|Algemeen, Bodemdaling, Droogte, Informatie funderingsproblematiek, Media|