Aanpak Lingewaard

In de Betuwe is er momenteel een raadselachtig probleem dat veel mensen zorgen baart. Veel huizen in Lingenwaard hebben te kampen met funderingsschade en de gevolgen daarvan, zoals scheve kasten en enorme scheuren in muren. Bij een nieuw opgericht platform hebben zich al vijftig gedupeerden aangesloten, maar er is nog veel te weinig bekend over het probleem.

Het probleem wordt veroorzaakt door de aanhoudende droogte in het ooit zo natte #rivierengebied. De klei droogt op, krimpt en zorgt zo voor schade aan de #fundering. Meer dan honderd mensen in Lingewaard hebben hierdoor schade, vaak ontstaan vanaf de extreem droge zomer van 2018. Velen hebben geen idee wat ze moeten doen en als ze al een #oplossing bedenken, kost dat snel tienduizenden euro’s.

Het nieuw opgerichte #PlatformFunderingsschadeLingewaard wil hier verandering in brengen. Samen met de Gemeente Lingewaard , het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wordt er een #proef opgestart. Huiseigenaren kunnen zich aanmelden voor een #gratisinspectie van hun huis. Met #gevelscans wordt onderzocht wat de exacte schade is en wordt hopelijk ontdekt hoe de #scheuren en #verzakkingen ontstaan.

Het gebied is interessant om te onderzoeken, omdat bijna alle kernen van Lingewaard een verhoogd risico hebben op #funderingsschade. Er is echter weinig kennis over de rivierklei in relatie met krimp door #droogte of juist zwelling door te veel water.
Stap twee is om te kijken welke oplossingen wel en niet werken. De een heeft al palen onder een deel van het huis gezet, maar werkt dat wel? Een ander besproeit de grond, maar er is nog veel te weinig bekend.

Het Platform Funderingsschade Lingewaard biedt naast de proef ook een luisterend oor aan de gedupeerden. Het platform is er niet alleen voor de technische en financiƫle kant van het verhaal, maar zeker ook voor de emotionele kant. Want als je huis scheurt, je veilige haven, doet dat wat met je. Tijdens de eerste bijeenkomst van het platform waren meer dan 110 mensen aanwezig. Het is duidelijk dat velen het fijn vinden om te weten dat ze er niet alleen voor staan.

De proef in Lingewaard kan waardevolle informatie opleveren voor de rest van Nederland.