Grou: van probleemeigenaar naar eigenaar van gloednieuwe woning

Twee jaar geleden leek de situatie voor de eigenaren van de 20 woningen aan de Noorderdwarsstraat in Grou (gemeente Leeuwarden) nog hopeloos. De funderingen van de 9 huurwoningen van woningcorporatie Elkien, en 11 koopwoningen van particuliere eigenaren waren dusdanig aangetast dat 18 woningen onbewoonbaar waren geworden.

Inmiddels lacht het geluk de eigenaars-bewoners weer toe: twee woningen hebben onder begeleiding van Adviesbureau Funderingsherstel inmiddels een nieuwe fundering gekregen. De overige (in de tussentijd ontruimde en gestutte) woningen werden in april dit jaar gesloopt. De nieuwbouw is in mei gestart en zal deze zomer plaatsvinden. Niet alleen krijgen de nieuwe woningen weer een stevige, nieuwe fundering: ze worden qua bouwwijze en energievoorziening duurzaam gebouwd.

De sloop en nieuwbouw is mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit zowel gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslan, als de eigenaren van de woningen (woningcorporatie Elkien en de particuliere eigenaren). Met behulp van het KCAF bij met name de individuele financiering, vormden genoemde partijen samen met de betrokken hypotheeknemers een coalitie om zo tot een oplossing te komen. De eigenaren werden gedurende het hele proces ondersteund door een onafhankelijke procesbegeleider.

Aangezien een eigenaar juridisch zelf verantwoordelijk is voor de eigen funderingsschade, is het gehele proces om tot een nieuwe woonwijk te komen voor de eigenaren een emotioneel zwaar proces geweest. Gelukkig is de problematiek voor iedere betrokken eigenaar opgelost en zullen zij terugkomen in een betaalbare nieuwe koopwoning. Het was dus een lang en (in)spannend traject, maar door de gezamenlijke inspanningen met een prachtige afloop!

2018-06-08T13:29:03+01:009, juni, 2017|Aanpak funderingsproblematiek gemeente Leeuwarden, Herstel|