• sitestat
Een vandaag2015-05-02T13:28:26+01:00

Project Description

TV | WO 20 NOV 2013 VERSLAG MARK BOS REDACTIE JAN SALDEN
Ongeveer 400.000 woningen in Nederland kampen met funderingsproblemen. De kosten voor het herstellen van de schade lopen vaak in de tienduizenden euro’s. Een enorme last, die bewoners vaak niet kunnen opbrengen. Sommige gemeenten schieten hun inwoners te hulp, maar in andere plaatsen hebben de bewoners pech en krijgen ze geen hulp. Maar ook gemeenten die het probleem wel onderkennen lopen tegen hun grenzen aan.

De gemeente Dordrecht heeft de afgelopen jaren zo’n 800 huizenbezitters uit de brand geholpen door tegen lage rente leningen te verstrekken. Maar veel andere huiseigenaren vissen achter het net. Zij komen door nieuwe, strengere hypotheekregels niet in aanmerking voor een lening, bijvoorbeeld omdat hun inkomen te laag is of omdat er onvoldoende onderpand is. Andere gemeenten hebben simpelweg geen geld meer om de leningen te verstrekken, of schrikken terug voor de financiële risico’s.

Het Expertise Centrum Aanpak Funderingsproblematiek en gemeenten pleiten daarom voor de instelling van een Nationaal Fonds Funderingsherstel. Zij willen op die manier af van de ongelijkheid waarmee huizenbezitters nu te maken krijgen, omdat de aanpak van gemeentes verschilt. Ook zou het fonds garant moeten staan voor de financiële risico’s die met de kredietverstrekking gemoeid zijn. In het meest extreme geval zouden huiseigenaren met geld uit het fonds moeten worden uitgekocht.

In EenVandaag een gesprek met een gedupeerde huiseigenaar. Ook spreken we met wethouder Rinette Reynvaan van Dordrecht over de aanpak van die gemeente en met hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer en directeur van KCAF Dick de Jong.

Project Details

Categories: