Franse delegatie bezoekt KCAF voor kennisuitwisseling over funderingsproblematiek

Internationale belangstelling voor Nederlandse aanpak funderingsrisico’s

Op uitnodiging van het Franse consulaat en vier Franse senatoren organiseerde het KCAF een speciaal programma over de funderingsproblematiek in Nederland. Tijdens deze dag wisselden Nederlandse experts en de Franse politici kennis en ervaring uit over gedeelde technische uitdagingen, uiteenlopende bestuurlijke modellen en innovatieve oplossingen op het gebied van funderingsherstel en -beheer.

Vergelijkbare problemen, verschillende aanpakken

Net als in Nederland komt ook in Frankrijk funderingsschade voor, met name in gebieden met slappe ondergrond, grondwaterfluctuatie en veel krimp- zwel gedrag. Veel Franse steden kennen, zeker in historische wijken, vergelijkbare funderingsmethoden: houten paalfunderingen of ondiepe funderingen op klei- of leemlagen. Door klimaatverandering en verdroging ontstaan daar steeds vaker problemen zoals droogstand van houten palen, krimp- en zwelspanningen van klei, verzakkingen en vervormingen van panden.

Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat de technische uitdagingen in beide landen sterk overeenkomen, maar dat de bestuurlijke en juridische aanpak aanzienlijk verschilt. Waar Nederland het bekende poldermodel hanteert – gekenmerkt door samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid tussen overheden, corporaties, bewoners en experts – werkt Frankrijk traditioneel vanuit een meer hiërarchisch bestuursmodel.

Een opvallend verschil is de juridische verantwoordelijkheid voor de ondergrond. In Nederland is de eigenaar doorgaans verantwoordelijk voor de bodem en het grondwater tot aan de erfgrens, terwijl in Frankrijk de overheid in sommige regio’s een grotere rol speelt, bijvoorbeeld door compensatie te bieden bij klimaatschade.

Inhoudelijk programma

De dag begon in het Fletcher Boutique Hotel De Slaak in Rotterdam, waar KCAF-experts een presentatie gaven over de funderingsproblematiek in Nederland. Onder leiding van Ir. Dick de Jong en Ing. Don Zandbergen werden de volgende onderwerpen toegelicht:

  • De aard en omvang van de funderingsproblemen in Nederland
  • De werking van de nationale database FunderMaps
  • Registratie van funderingstypen en funderingsherstel
  • Monitoring, onderzoeksmethoden en juridische implicaties
  • Innovaties zoals herstlemethode en actieve grondwaterbeheer

De middag stond in het teken van praktijkvoorbeelden. Na de lunch werd uitgebreid stilgestaan bij het GOP-project in het Kleiwegkwartier, waar actief grondwaterpeilbeheer wordt ingezet om verdere schade aan funderingen te beperken. De toelichting door bewoner R. Bruinsma trok veel belangstelling van de Franse gasten. Men was verbaasd dat een dergelijk project van onderop tot realisatie kan komen.

Aansluitend volgde een werkbezoek aan twee Rotterdamse locaties waar funderingsherstelprojecten in uitvoering zijn (Schoonoordstraat en Louwerslootstraat). Hier kregen de deelnemers uitleg over de toegepaste paalsystemen, de samenwerking tussen bewoners, corporaties en aannemers, en de verdeling van kosten bij herstel. Vooral de Nederlandse werkwijze waarbij particuliere en corporatieve eigenaren ieder een deel van de kosten dragen, leidde tot levendige discussie.

Samenwerking

De kennisuitwisseling met de Franse delegatie laat zien dat funderingsproblematiek een internationaal gedeeld vraagstuk is. Tegelijkertijd bleek hoe waardevol het is om verschillende benaderingen naast elkaar te leggen. De Nederlandse praktijk – gebaseerd op samenwerking, innovatie en gedeelde verantwoordelijkheid – en het Franse model – met nadruk op overheidsregie en compensatie – bieden beide waardevolle inzichten voor toekomstig beleid en gezamenlijke leerprocessen.

2025-07-03T15:18:30+01:003, juli, 2025|Educatie, Financieel, Herstel, Informatie funderingsproblematiek|