Conference on Foundation Decarbonization and Re-use

De bouwindustrie draagt in grote mate bij aan de CO2-uitstoot, en dat geldt ook voor de diepfunderingsindustrie. Nu duurzaamheid elke dag relevanter wordt, moet het ontwerp van funderingen anders worden bekeken. Decarbonisatie is de eerste optie: meer efficiënt ontwerp dat het volume van beton of staal vermindert, het gebruik van verschillende materialen met een lagere koolstofvoetafdruk. Dit mag niet worden beschouwd als de enige beschikbare optie: het hergebruik van bestaande funderingen moet ook worden overwogen en zelfs als de meest duurzame optie worden beschouwd.

In maart 2023 zullen DFI Europe en de Geotechnical Section van het KIVI een driedaagse conferentie organiseren, inclusief een optioneel ééndaags sitebezoek, om deze brandende onderwerpen te bespreken in Amsterdam, Nederland.

In deze stad zijn funderingen met behulp van houten palen (een van de meer duurzame bouwmaterialen) al lang in gebruik, en gezien de leeftijd van veel structuren is het hergebruik van funderingen een terugkerend onderwerp van eindeloze discussie. Dit kan zijn omdat de belastingen zijn toegenomen sinds de structuur voor het eerst werd ontworpen, zoals het geval is bij de bruggen in Amsterdam, of omdat er een nieuw gebouw wordt gebouwd ter vervanging van een structuur die niet langer aan de huidige vereisten voldoet.

Maar natuurlijk zijn er veel andere plaatsen in de wereld waar dit probleem aan momentum wint, met stadscentra die worden herbouwd en getransformeerd, en het probleem is ook niet beperkt tot alleen houten palen. Hoe ga je om met de resterende levensduur van stalen palen die mogelijk aan corrosie zijn blootgesteld? Of hoe beoordeel je de draagkracht van een funderingspaal waarvoor de oorspronkelijke ontwerp- en constructiegegevens niet meer beschikbaar zijn?

In deze internationale conferentie zullen al deze aspecten worden behandeld in 4 sessies die zich zullen richten op het algehele concept van decarbonisatie en hergebruik van funderingen, de beoordeling van bestaande funderingen, de ontwerpaspecten die bij dit onderwerp horen, en tot slot de impact die deze aanpak zal hebben op de bouwfase.

Papers van over de hele wereld zullen worden gepresenteerd na een keynote-adres om elke sessie te introduceren. En we hopen dat je je bij ons in Amsterdam zult voegen om naar deze presentaties te luisteren en deel te nemen aan paneldiscussies met de sprekers.

Bekijk het programma hier
2023-03-16T16:17:13+01:0016, maart, 2023|Aanpak funderingsproblematiek gemeente Amsterdam, Educatie, Innovatie|