Dankzij deze slimme oplossing tegen paalrot bespaarde een Rotterdamse buurt tienduizenden euro’s per huis

Een beschadigde fundering als gevolg van paalrot is een groot probleem in Rotterdam. Op meerdere plekken in de stad zijn huizen aan het scheuren en verzakken omdat de houten funderingspalen droog zijn komen te staan en zijn gaan rotten. Voor dit vaak kostbare probleem hebben de bewoners van het Kleiwegkwartier een betaalbare oplossing gevonden.

Het begon drie jaar geleden als proef met het kunstmatig verhogen van het grondwaterpeil. En dat blijkt nu een succes. Bewoner Jelle Feenstra gaat in zijn wijk drie keer per week ruim dertig peilputten langs om de grondwaterstand op te meten. Als hij het elektronisch meetlint afrolt gaat er een piepje af zodra de peilmeter het grondwater raakt.

Feenstra doet dit al jaren heel trouw en vrijwillig. Op de computer houdt hij de standen bij. Zo weet hij heel precies wanneer de houten funderingspalen wel of niet onder water staan. “Het is noodzaak om te controleren wat het grondwater doet. Want het grondwater is voor ons het allerbelangrijkst, zodat de houten palen allemaal onder water blijven staan”, zegt Feenstra.

Lees het hele artikel op Rijnond.nl

Foto: Rijnmond.nl

2021-05-17T18:20:42+01:0017, mei, 2021|Geen categorie|