QuickScan Risicobeoordeling2025-04-16T10:12:14+01:00

Toelichting op de status “Groene Versie”
Wij nodigen alle deelnemers van de Erkenningsregeling, onderzoeksbureaus uit om hun opmerkingen en suggesties over de groene versie van de Quickscan/Addendum in te dienen. De deadline voor het indienen van feedback is vastgesteld op 31 mei 2025.
Opmerkingen en suggesties kunnen worden ingediend via het volgende e-mailadres: richtlijnen@kcaf.nl.
Wij waarderen uw input enorm en kijken uit naar uw bijdrage om de Quickscan/Addendum verder te verbeteren.

Onderdelen van de QuickScan

De QuickScan combineert verschillende meet- en inspectiemethoden om de stabiliteit van een gebouw te beoordelen:

  • Archiefgegevens (indien beschikbaar): Gebruik van beschikbare historische data over het pand en de fundering.
  • Visuele inspectie: Controle op scheuren, verzakkingen en andere zichtbare signalen van funderingsproblemen.
  • Lintvoegmetingen: Meting van eventuele vervormingen in de gevel.
  • Hoogtemetingen: Inzicht in hoogteverschillen en mogelijke zettingen.
  • Pandzakingssnelheid (indien beschikbaar): Analyse van de snelheid waarmee een gebouw verzakt, indien relevante meetgegevens beschikbaar zijn.

Voordelen van de QuickScan

De QuickScan is een snelle, gestructureerde en betrouwbare manier om mogelijke funderingsproblemen vroegtijdig te detecteren. Dit helpt vastgoedeigenaren en beheerders om proactief maatregelen te nemen en hoge herstelkosten te voorkomen.

Beoordeling en vervolgacties

De QuickScan geeft een eerste risicobeoordeling, maar geen definitieve uitspraak over de funderingskwaliteit. Afhankelijk van de resultaten biedt het een helder handelingsperspectief:

  • Geen actie nodig
  • Monitoring (herhaling van de QuickScan na bijvoorbeeld 3 of 5 jaar)
  • Uitgebreider funderingsonderzoek vereist

Voor een volledig technisch oordeel over de fundering is aanvullend specialistisch onderzoek noodzakelijk.

Bekijk het beoordelingsschema.

Er is een afwegingskader ontwikkeld dat het beoordelingsschema over de verschillende onderzoeken inzichtelijk maakt.

Beoordelingsschema

Uitvoering door erkende onderzoeksbedrijven

De QuickScan kan alleen worden uitgevoerd door partijen die voldoen aan de KCAF Erkenningsregeling voor funderingsonderzoek of specifiek voor de uitvoering van de QuickScan. Onderzoeksbedrijven binnen deze regeling zijn aantoonbaar gekwalificeerd om funderingsinspecties volgens de vastgestelde methodiek uit te voeren. Dit garandeert een uniforme en betrouwbare toepassing, waarbij de resultaten objectief en conform de richtlijnen worden vastgesteld.

Bedrijven die nog niet zijn opgenomen in de erkenningsregeling kunnen zich aanmelden en, indien nodig, de praktijkcursus volgen om aan de kwalificatie-eisen te voldoen.

Informatie uit FunderMaps

Als erkend bureau van de KCAF Erkenningsregeling kunt u reeds beschikbare informatie en meetgegevens in FunderMaps voor de QuickScans opvragen bij FunderMaps (frontdesk@fundermaps.com). Hieraan zijn gedurende de opstartperiode geen kosten verbonden.

QuickScan Richtlijn

De QuickScan is een methodiek ontwikkeld door het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) om snel en doelgericht een eerste inschatting te maken van mogelijke funderingsproblemen. De beoordeling is gebaseerd op gevelmetingen en volgt de richtlijn Funderingen onder gebouwen. Dit maakt het een effectieve methode om funderingsrisico’s vroegtijdig te signaleren en indien nodig nader onderzoek te adviseren.

De richtlijn voor de QuickScan is opgesteld als Addendum op de onderzoeksrichtlijn voor volledig Funderingsonderzoek. Het addendum is beschikbaar als groende versie.

Download (Groene Versie)

QuickScan: Opname app

Met de FunderScan-app kunnen erkende partijen eenvoudig en uniform funderingsrisico’s beoordelen. Dankzij de geïntegreerde beoordelingsrichtlijn en koppeling met de FunderMaps-database biedt de app direct inzicht op locatie.

FunderScan-app