Inwoners Gouda zien verlaging waterpeil graag tegemoet: ‘Soms zie je de drollen drijven’

Algemeen Dagblad, regio Gouda 12-09-2019

Gemiddeld vijf keer per jaar staat een groot deel van Verfhandel Natte aan de Kleiwegstraat in Gouda blank. De winkel van Henk Natte ligt op een van de laagste punten in de Goudse binnenstad. Hij is dus blij met elke verlaging van het grondwaterpeil.

“Bij een stevige regenbui komt het water al snel in straaltjes door de tegels en loopt het riool over. Ja, daar zijn foto’s van’’, zegt hij, ,,maar die heb ik nu even niet paraat. Dan zie je de drollen drijven.’’ B en w van Gouda en het Hoogheemraadschap van Rijnland vinden een verlaging van het waterpeil in de Goudse binnenstad noodzakelijk. De vraag is wel of dat in de hele binnenstad moet gebeuren of in een deel en hoeveel lager. Bovendien moet er antwoord komen op wat moet er gebeuren met de huizen op houten palen. Die palen kunnen droog komen te staan, waardoor ze kunnen gaan rotten.Natte heeft overigens een aparte techniek om de problemen te lijf te gaan. ,,Ik ga gauw naar huis en de volgende dag zie ik het allemaal wel. Meestal
moet ik drie uur schrobben. Ik heb weleens overwogen om de vloer eruit te gooien en er een bak in te maken, maar dat kost veel geld.’’
Hij hoopt voor de bewoners die houten palen hebben dat anderen en ook het rijk meebetalen als ze problemen krijgen.

Andere inwoners
Peter Timmer woont sinds tweeënhalf jaar op de Nieuwehaven in Gouda. Het grondwater ligt 10 centimeter onder zijn vloer. ,,Ik heb last van optrekkend vocht. De vorige bewoners hadden ook een schotje bij de deur om water buiten te houden, maar water in huis heb ik nog niet meegemaakt. Het peil een stukje verlagen, zou ik niet erg vinden.’’ Ik ga naar huis en de volgende dag zie ik het wel Henk Natte, als zijn zaak is ondergelopen.

Jenneke van Mill woont aan de Turfmarkt, nog zo’n straat waar het waterpeil hoog is. Ze was bij een bewonersbijeenkomst over de aanpak van de bodemdaling. ,,Ik heb daar geleerd dat het een complexe zaak is. Zelf heb ik geen last, omdat ik aan het uiteinde woon. In het midden van de straat is het problematischer. Ik hoop dat ze een goed plan bedenken, maar het zal best een paar centen kosten.’’

2020-02-10T19:59:30+01:0012, september, 2019|Geen categorie|