Crabethstraat in Gouda wil compensatie voor zakkende huizen

Crabethstraat in Gouda wil compensatie voor zakkende huizen

Crabethstraat in Gouda wil compensatie voor zakkende huizen

De huizen van de Crabethstraat in Gouda zakken steeds verder weg. Door werkzaamheden aan het riool kampt de straat met een kapotte fundering. Na jarenlange strijd met de gemeente blijkt Gouda nu met geld over de brug te komen.

Het is volgens alle betrokkenen in deze Goudse bodemtwist een bijzondere situatie. Eén die ze nog nooit eerder hebben meegemaakt. Een straat waarbij de bewoners twee keer geconfronteerd worden met funderingsherstel. Het bedrag dat moet worden opgehoest loopt inmiddels in de tonnen. Niks doen is geen optie, omdat in de muren steeds meer scheuren ontstaan en de huizen op de lange termijn onbewoonbaar worden.

Gouda Bodemdaling

Uitvoering funderingsherstel

In de Crabethstraat wordt inmiddels funderingsherstel uitgevoerd, na een lange voorbereiding. Met hulp van het fonds duurzaam fundering herstel is het uiteindelijk gelukt om alle eigenaren achter het fundering herstelplan te krijgen. Er wordt in de kruipruimte een nieuwe fundering aangebracht zodat de eigenaren in hun woning kunnen blijven wonen tijdens het herstel.

Deze panden hadden circa 25 jaar geleden een funderingsherstel uitgevoerd in de vorm van een paalkop-verlaging, hierbij wordt de bovenste meter hout van de paal vervangen door beton zodat er geen droogstand van het funderingshout meer kon optreden. De palen bleken echter ook onder dit niveau aangetast door bacteriën die ook onder water voor aantasting zorgen , daarnaast bleken een aantal palen niet naar voldoende diepte geheid waardoor de door de zandlaag heen schoten en geen draagkracht meer leverden. Na werkzaamheden van de gemeente in de straat begonnen de panden te verzakken met grote snelheid met name aan de voorzijde.

Na verschillende onderzoeken bleek herstel van de fundering op korte termijn onvermijdelijk.

Gouda stevige stad
Lees verder op NPO Radio 1
Funderingsaanpak lokale gemeenten
2019-06-27T10:48:36+01:0023, juli, 2018|Aanpak funderingsproblematiek gemeente Gouda|