Funderingsschade waar je het niet verwacht

Bodemexperts, woningcorporaties en huizenbezitters slaan alarm: door de hete zomer van 2022 nemen de meldingen van funderingsschade aan Nederlandse huizen opnieuw toe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF).

Met deze kop kwam het NPO nieuwsprogramma eenVandaag in de avond van 1 november 2022 op TV.

In dit jaar zijn er al bijna 2.000 meldingen van huizen met funderingsschade en huizen die verzakken. Dat is 70 procent meer dan in 2018. Inmiddels komen de meldingen niet alleen maar uit het drassige westen van het land, maar ook uit Nederlandse regio’s waar je helemaal geen problemen zou verwachten.

Het item bij eenVandaag was  daarbij weer een mooie kans om de problematiek weer onder de aandacht te brengen. De voorbeelden laten een goed beeld zien van de problemen waar de getroffen huiseigenaren mee kampen. Dick de Jong gaf deskundig commentaar ter plaatse en Cindy Kremer gaf in het studiogesprek uitleg over ons gezamenlijke standpunt en de oproep aan minister De Jonge. Na de  uitzending kwamen er weer tientallen aanvullende meldingen binnen.

De funderingsproblematiek verergert en vereist dat Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, regie neemt. Dat bepleiten Vereniging Eigen Huis, Dutch Banking Association, Aedes vereniging van woningcorporaties, KCAF en het Verbond van Verzekeraars.

De data uit het Nationaal Meldingen Loket van het KCAF:

  • Aantal meldingen n.a.v. droge zomers afgezet tegenover de grondtype
  • Periode meldingen: juni-2018 tot oktober 2018, juni-2020 tot oktober 2020 en juni-2018 tot oktober 2022.
  • Hoe groter het witte bolletje, hoe meer meldingen er zijn.

(Het KCAF publiceert geen cijfers per gemeente of adressen van meldingen om de anonimiteit van de melders via het https://loket.kcaf.nl te behouden en te beschermen)