Aanpak gemeente Leeuwarden2020-04-20T22:25:06+01:00

Omschrijving funderingsproblematiek in Leeuwarden

De fundering van 20 woningen aan de Noorderdwarsstraat in het dorp Grou (gemeente Leeuwarden) waren dusdanig aangetast dat de woningen onbewoonbaar waren geworden. Ongeveer de helft van de woningen is van woningcorporatie Elkien. De andere helft is particulier eigendom. Er moest dus samengewerkt worden.

Inzet gemeente Leeuwarden in aanpak funderingsproblemen

Gemeente Leeuwarden vormde een coalitie met de particuliere eigenaren van de woningen, de hypotheekverstrekkers, woningcorporatie Elkien, provincie Fryslân en het KCAF om zo gezamenlijk tot een oplossing te komen.

Inmiddels lacht het geluk de eigenaars-bewoners weer toe: twee woningen hebben onder begeleiding van Adviesbureau Funderingsherstel inmiddels een nieuwe fundering gekregen. De overige (in de tussentijd ontruimde en gestutte) woningen werden gesloopt en opnieuw gebouwd. De nieuwe woningen hebben niet alleen weer een stevige, nieuwe fundering: ze zijn ook nog eens zeer energiezuinig.  De eigenaren werden gedurende het hele proces ondersteund door een onafhankelijke procesbegeleider.

Aangezien een eigenaar juridisch zelf verantwoordelijk is voor de eigen funderingsschade, is het gehele proces om tot een nieuwe woonwijk te komen voor de eigenaren een emotioneel zwaar proces geweest. Gelukkig is de problematiek voor iedere betrokken eigenaar opgelost en zijn zij teruggekeerd in hun nieuwe, betaalbare en energiezuinige koopwoning. Het was dus een lang en (in)spannend traject, maar door de gezamenlijke inspanningen met een prachtige afloop!

Funderingsaanpak lokale gemeenten

Achtergrondartikelen

Ontwikkelingen politiek

De verkiezingen komen er aan en ein

Feest in Grou: vervangend nieuwbouwproject geslaagd

Eigenaren, corporatie Elkien, provincie, gemeente en externe procesbegeleider werkten in Grou samen aan een oplossing voor funderingsproblematiek. Resultaat: alle particuliere eigenaren konden terugkomen in vergelijkbare nieuwbouwwoningen met betaalbare woonlasten

Project Grou

Inmiddels is de bouw van 18 nieuwe woningen in Noorderdwarsstraat in Grou bijna klaar. En het resultaat mag er zijn! Dit resultaat was er niet geweest als alle betrokken partijen niet zo goed samen hadden gewerkt. De bewoners zelf, woningbouwvereniging Elkien, gemeente Leeuwarden, provincie Friesland & het KCAF hebben tezamen gezorgd voor dit mooie resultaat. Iets om trots op te zijn!

Grou: van probleemeigenaar naar eigenaar van gloednieuwe woning

Twee jaar geleden leek de situatie voor de eigenaren van de 20 woningen aan de Noorderdwarsstraat in Grou (gemeente Leeuwarden) nog hopeloos. De funderingen van de 9 huurwoningen van woningcorporatie Elkien, en 11 koopwoningen van particuliere eigenaren waren dusdanig aangetast dat 18 woningen onbewoonbaar waren geworden. Inmiddels lacht het geluk de eigenaars-bewoners weer toe.