Publiek-private coalitie geeft startsein monitoring funderingen

De coalitiegenoten van links naar rechts, Alexander van Steenderen (wethouder Schiedam), Dorenda Gerts (bestuur Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard), Ferry van der Kwaak (bestuur KCAF), Martijn Seinen (manager onderhoud, Woonstad Rotterdam), Ronald Schneider (wethouder Rotterdam), Henk Rotgans (directeur onderhoud, Havensteder), Andreas van Rooijen (particulier deelnemer/woordvoerder Goed Gefundeerd), Ferdi Licher (directeur Bouwen, min. van BZK) en Henk Kamps ( voorzitter Gebiedscommissie Hillegersberg en Schiebroek)

Op 16 februari 2017 bereikte KCAF met coalitiegenoten een belangrijke mijlpaal. Tijdens een feestelijke aftrap gaven betrokken wethouders van Rotterdam en Schiedam en de directeur Bouwen en Energie van het ministerie van BZK gezamenlijk het formele startsein voor de monitoring van kwetsbare funderingen.

Daarna zetten zij samen met de woningcorporaties Woonstad Rotterdam en Havensteder, het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, de gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek en een vertegenwoordiger namens de particuliere deelnemers hun handtekening onder deze innovatieve pilot en samenwerking. Daarna konden de aanwezigen op locatie zien waar en hoe het monitoringssysteem is geïnstalleerd.

Met een goede monitoring van kwetsbare funderingen volgt inzicht in hoe snel die funderingen achteruitgaan en wat hiervan de oorzaak is. Zo moet blijken of er (nog) ruimte is voor preventieve maatregelen of wanneer een herstelopgave dreigt. In het experiment wordt onderzocht hoe het monitoringssysteem in de praktijk functioneert. Ook wordt onderzocht hoe de data het best verwerkt kunnen worden, met medewerking van een Wetenschapsraad met onder meer de TU Delft. Naast bovengenoemde partijen dragen ook marktpartijen als Omnifor, Hanselman Groep en SkyGeo hun steentje bij.

De betrokken coalitiegenoten hebben allen een belang bij deze innovatie. Zoals enkele deelnemers op 16 februari jl. spraken: “We zijn relatief toch nog maar kort met de aanpak van funderingsproblematiek bezig. Met harde cijfers en metingen is het makkelijker om toekomstige programma’s te ontwikkelen en oplossingen te verzinnen. Dit is een mooie innovatie voor een complex probleem, dat zo groot is, dat het ook een overheidstaak is om aan de aanpak mee te werken. Te hopen is dat deze stap leidt tot een effectief middel om preventieve maatregelen toe te passen die dure herstelopgaven kunnen voorkomen.“

KCAF dankt alle coalitiegenoten bij de pilot Code Oranje voor de samenwerking en hun actieve houding bij de aanpak van funderingsproblematiek. Zij zien net als KCAF het belang van innovatieve maatregelen om meer inzicht in de achteruitgang van funderingen te verkrijgen en preventieve maatregelen toe te passen voor een duurzame woningvoorraad. Samen werken wij aan een vernieuwende aanpak van funderingsproblematiek!

2018-06-08T13:22:02+01:0013, maart, 2017|Algemeen, Innovatie, Pilot Code Oranje|