
F3O Richtlijn Onderzoek en beoordeling van funderingen op staal (ondiepe fundering)
Versie: 1
Datum: 2014

F3O Richtlijn Houten paalfunderingen onder gebouwen
Versie: 3
Datum: 2016

Funderingsherstel & Energiebesparing
Versie: 1
Datum: juli 2018
Als eigenaar van een huis met funderingsproblemen bevindt u zich, misschien wel onverwacht, in een vervelende situatie. U moet aan de slag met de fundering en dat brengt veel gedoe met zich mee. U krijgt te maken met een flinke investering, een grote verbouwing en misschien wel geldproblemen. Kortom, u hebt veel aan uw hoofd. Toch ligt er ook een kans. Het is verstandig om óók over energiemaatregelen na te denken. Nu gaat het misschien om een extra kostenpost, maar op termijn levert dit wel wat op: een lagere energierekening, meer wooncomfort en een woning die klaar is voor de toekomst.
Met deze brochure helpt het KCAF (Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek) u op weg en geeft u inzicht in de mogelijkheden om funderingsherstel met energiebesparing te combineren. Ook laten we een aantal voorbeelden zien van projecten waarbij eigenaren, behalve met de fundering, ook aan de slag zijn gegaan met het nemen van energie(besparende) maatregelen. Deze voorbeelden komen uit Rotterdam, Zaanstad, Bunschoten en Grou. Daarnaast besteden we aandacht aan de financiering en het proces. Tenslotte is in deze brochure een aantal waardevolle links naar websites opgenomen.

Handboek funderingsherstel
Versie: 1
Datum: juli 2018
Artikelnummer SBR: 628.12
Publicatienummer CURNET: 242

5 jaar KCAF
Versie: 1
Datum: november 2017
In 2017 stelde het KCAF een boekje samen ter ere van het 5-jarige lustrum. Dit boekje geeft overzicht van alle behaalde resultaten in de jaren 2012 t/m 2017 en vervangt het jaarverslag over 2016 en 2017.

Juridische handleiding voor problemen bij funderingsherstel
Versie: 3
Datum: juni 2016
Vanuit de themagroep juridische aspecten is een handleiding opgesteld. Aangezien dit een werkdocument is, zijn we nieuwsgierig naar eventuele opmerkingen, aanvullende of andere ervaringen. U kunt deze e-mailen naar: info@kcaf.nl Deze worden dan in een toekomstige redactie meegenomen.

Grondwateraanvulling voor funderingbehoud
Versie: 1
Datum: november 2014
Deze brochure gaat over grondwateraanvulling om funderingsschade te voorkomen. Er worden verschillende goede voorbeelden hiervan uit de praktijk in de etalage gezet. Hopelijk vormen zij een inspiratie voor allen die met funderingsproblematiek te maken hebben en op zoek zijn naar mogelijke oplossingen.

Handleiding voor gemeenten
Versie: 1
Datum: november 2014
Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) heeft een praktisch hulpmiddel ontwikkeld voor gemeenten die te maken krijgen met funderingsproblematiek. Onderzoek wijst uit dat in Nederland ca. 400.000 woningen risico lopen dat de houten paalfunderingen wordt aangetast. Niet elke gemeente kent (de omvang van) de lokale funderingsproblematiek. De aanpak van funderingsproblemen is belangrijk. Grootschalige funderingsproblemen hebben impact op de leefbaarheid in de buurt en de sociale problematiek. Dat zorgt ervoor dat gemeenten vaak toch aan zet zijn. Ook vanuit hun zorgplicht voor (onder andere) de openbare ruimte.
Deze handreiking helpt gemeenten waar het risico van funderingsproblematiek speelt. De focus ligt op funderingsschade van houten palen door schimmels en/of bacteriën. De uitgave geeft inzicht in de stappen die gemeenten kunnen doorlopen van de oriëntatiefase tot het actief aanpakken van problemen op wijkniveau.
De ervaringen vanuit diverse pilots en gemeenten (met name Rotterdam en Woerden) zijn verwerkt in deze handreiking. KCAF dankt het ministerie van BZK en de gemeenten Rotterdam en Woerden voor hun inzet en bijdragen bij de totstandkoming van deze uitgave.

Stappenplan bij het vermoeden van problemen bij houten funderingen
KCAF heeft een stappenplan opgesteld voor eigenaren die vermoeden dat er problemen zijn met de houten fundering.
Programma van Eisen
Waar op te letten bij het opvragen van offertes voor Funderingsonderzoek.